Reactie op documentaire ‘De waarheid’
26 februari 2021Documentaire ‘De waarheid’ van Pieter Fleury vertelt helaas niet de waarheid van van de vuurwerkramp. Vele kritische vragen zijn bewust niet gesteld en veel gesjoemel van overheidsinstanties is eruit geknipt. Ik heb meerdere dagen gefilmd met deze documentairemaker en uiteindelijk zijn zeer selectief stukjes overgebleven.

Op alle aantijgingen in deze documentaire heb ik niet mogen reageren en die heb ik ook niet mogen inzien. Het Openbaar Ministerie en de Commissie Oosting (bij monde van Marten Oosting) mogen wel onwaarheden over mij en mijn bedrijf verkondigen, maar voor een kritisch weerwoord van mij is ook in deze documentaire helaas geen plek geweest.

Hieronder mijn e-mailbericht aan de makers van deze documentaire. Op dit e-mailbericht is nooit een antwoord gekomen.

Enschede, 26 februari 2021

Hallo Pieter en Eric,

Inmiddels hebben wij de documentaire ‘De Waarheid’ gezien. De werkelijke waarheid 13 mei 2000 wordt door het tonen van deze documentaire aanzienlijk geweld aangedaan en komt in conflict met de feiten van voor, tijdens en na de vuurwerkramp. U heeft mij vorig jaar, juli 2020, bericht en slechts 56 minuten laten zien dat niet in het daglicht kan staan met de nu vertoonde documentaire. Ik vind dat een gemiste kans!

Ondanks eerder aan u verzonden e-mailberichten, vele draaidagen, en zonder een al te lang relaas te e-mailen toch nog even onze eigen reactie.

Onzes inziens past de titel ‘Gemiste kansen’ beter bij de uitzending dan de titel ‘De Waarheid’. Vele kritische vragen werden niet gesteld en veel uitspraken zijn zonder verdere verificatie of kritische noot doorgelaten, vaak ook zonder dat daarop kon worden gereageerd.

Ook heb ik in de digitale versie gemerkt dat jullie met de audio van oorspronkelijke opnamen hebben geknoeid en geknutseld waarbij met een equalizer de lagere frequenties tot 250 hz aanzienlijk zijn opgehoogd ten behoeve van dramatisering en beeldvorming, en ook echt alleen bij de escalatie, explosies en de ondeugdelijke TNO vuurwerktesten, niet bij de overige archiefbeelden van bijvoorbeeld de FC Twente opening. Er zijn zelfs een aantal extra explosiegeluiden bij in gemonteerd. Het oorspronkelijke, originele beeldmateriaal hebben wij in het bezit en vergeleken. Wie houdt nu wie voor de gek?

Ook is niets meer teruggezien over

Tja., zo kan ik nog wel even doorgaan… dus ik zal mijzelf de moeite besparen. Praten tegen een muur heeft immers geen zin. Het gevaar van het niet benoemen van al die feiten is echter dat zo vrij eenvoudig geschiedenis herschreven kan worden!

Ook je uitspraak op radio 1 eerder deze week (opgenomen) over dat ‘complottheorieën over Enschede tot in Breda komen’ en jouw ‘huilen over overlijden Jan Mans’ (krant/tv) vond ik allerminst bijzonder.

Veel van de uitspraken in jouw documentaire zijn namelijk al door het reviewrapport van de Expertgroep Klokkenluiders dhr. Paul van Buitenen ontkracht (nota bene het vertrekpunt bij het starten van deze documentaire), kennelijk heb je daar niet al te veel naar gekeken en past het niet in het relaas van de overheid, waarop overigens vaak in zijn geheel geen weerwoord kwam behoudens de paar uitspraken (in totaal volgens mij drie stukjes) van mij die er wonder boven wonder niet uit zijn geknipt.

Verder dan het nog steeds bestaan van boekhouding en het onjuiste handelen van de brandweer van Enschede kwamen jullie niet. Een uiterst scheve verhouding waarin ondeugdelijke overheidsbobo’s alle ruimte krijgen om wederom aantoonbaar onjuiste informatie rond te strooien. Dat neem ik je uiterst kwalijk en dat valt ook niet goed te praten. Kritisch vragen en onderzoeken is kennelijk niet voor iedereen weggelegd.

Het is uiterst pijnlijk te moeten vaststellen dat de waarheid 13 mei 2000 opnieuw geweld is aangedaan.

Al reeds op 28 februari 2020 werd u gewezen op het niet kritisch bevragen van bewindspersonen.

Al met al vele gemiste kansen.