De verdwenen camera

De fotograaf

In 2004 verscheen een boek over het onderzoek naar de vuurwerkramp genaamd “De Onderste Steen” van politieman en journalist Maarten Bollen onder regie van het Ministerie van Justitie en politie Twente met subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Maarten Bollen krijgt als enige een inkijk achter de schermen bij het onderzoek naar de vuurwerkramp, zo worden ook de uiterst vertrouwelijke “Tolteamjournaals” ingezien. Maarten Bollen gebruikt deze als bron voor zijn boek. Uit het boek blijkt dat fotograaf Van Nieuwenhoven tijdens het onderzoek naar de vuurwerkramp wordt geïdentificeerd als slachtoffer met het nummer 536.

De fotograaf wordt tijdens de ramp nog gefotografeerd door een collega in de deuropening van het kantoor S.E. Fireworks. De nabestaanden van de omgekomen fotograaf kregen na de identificatie alleen een autosleutel terug, verder zou niets van bezittingen zijn terug gevonden. Is dit wel zo? Een pagina uit het boek “De onderste Steen” werpt een ander licht op de kwestie.

De camera

De fotograaf maakte die dag foto- en videobeelden op het terrein van S.E. Fireworks, dat kan duidelijk worden opgemaakt uit foto’s die andere fotografen destijds beschikbaar hebben gesteld. De fotograaf beschikt op dat moment over een Sony camera van het type DCR-TRV720 / TRV820, dit type kan naast video-opnamen ook foto’s maken.

Op de beelden is te zien dat de fotograaf naar zijn camera kijkt (Foto 2) en de viewfinder van de videocamera omhoog heeft gezet (Foto 1 en 4), een standaard procedure voor het opnemen van beelden met een dergelijke camera.

De beelden

Wat heeft de fotograaf gezien? Wat heeft de fotograaf gefilmd en gefotografeerd? En nog belangrijker, waar zijn de beelden die de fotograaf heeft opgenomen gebleven? En waar is de camera gebleven?