Video’s en TV-uitzendingen

Uitzending Brandpunt Reporter ‘Wereldkampioen vuurwerk’ 02-01-2014

Brandpunt Reporter onderzoekt de vuurwerkbranche. En wat blijkt: 14 jaar na de ramp in Enschede wordt wetgeving structureel overtreden. Er is sprake van “weeffouten” in de Europese richtlijn voor vuurwerk. Dat stelt het Openbaar Ministerie in correspondentie die Brandpunt Reporter (KRO) vandaag publiceert.

In een brief aan het ministerie van Justitie schrijft het College van procureurs- generaal dat de tekortkomingen moeten worden opgeheven: “Dit is niet alleen in het belang van lokale veiligheid, maar ook van terrorismebestrijding”.

De oproep uit 2011 heeft niet tot een aanpassing van de Europese richtlijn geleid. Europese regels bepalen dat zwaar knalvuurwerk wordt aangemerkt als “professioneel”. Deze categorie mag alleen worden aangekocht door mensen met gespecialiseerde kennis. Daar zijn er in Nederland maar weinig van. Het zogenoemde categorie- 4 vuurwerk wordt in toenemende mate in Europa zelf geproduceerd en illegaal afgenomen door particulieren. Door de Europese verordening, de zogenoemde Pyrorichtlijn (2007/23/EG), is de controle op de invoer van vuurwerk verminderd. Aan handelaren worden ook geen uniforme Europese eisen gesteld.

Uitzending Brandpunt ‘Vragen rond de vuurwerkramp’ 20-11-2011

Ruim elf jaar na de vuurwerkramp is een aantal vragen nog steeds niet beantwoord. Waar is het vuur ontstaan dat uiteindelijk tot de enorme explosie leidde? Wat is er gebeurd met een aantal cruciale verklaringen van brandweermannen en politieagenten? Brandpunt wist de hand te leggen op geheime bandopnames die een nieuw licht op de zaak werpen. Wouter Kurpershoek schetst het verhaal van direct betrokkenen die niet zullen rusten voordat de waarheid aan het licht komt.

Het onderzoek naar de vuurwerkramp Enschede moet helemaal opnieuw worden gedaan. Dat zeggen rechercheurs die de afgelopen anderhalf jaar in opdracht van het Openbaar Ministerie in Zwolle nieuwe getuigen hebben gehoord. Ook zijn de rechercheurs erin geslaagd tien verdwenen brandweerverklaringen van het eerste uur op te duiken. Die werpen mogelijk nieuw licht op het vernietigende verloop van de vuurwerkramp. Op geheime bandopnames, die in het bezit zijn gekomen van KRO Brandpunt, pleiten rechercheurs voor een review van het onderzoeksmateriaal.

Uitzending Brandpunt ‘Chronologisch verloop vuurwerkramp’ 20-11-2011

Rudi Bakker, oud-directeur van SE Fireworks, maakte zelf een chronologische montage van de vuurwerkramp in Enschede. Hij verzamelde videomateriaal en monteerde hier alle meldingen van de brandweer bij. De montage geeft een duidelijk overzicht tussen ca 15.00 uur en 15.35 uur, anders dan de officiële lezingen van Commissie Oosting en Overheid, NFI, TNO, Politie, over wat er die dag gebeurde en hoe de brandweer reageerde.

Uitzending RTV Oost ‘Vuurwerkramp documentaire’ 12-05-2010

In deze aflevering komt oud-directeur Rudi Bakker van SE Fireworks aan het woord waarin onder meer nieuwe feiten worden gepresenteerd. Ook de ontwikkelingen van de uitbreiding brand tot ramp moet opnieuw worden onderzocht. Ook het brandweer optreden moet opnieuw worden onderzocht. Hoe wordt het vuurwerk verklaart enkele minuten voor de fatale explosies. De brandweer top die nu erkent dat deuren van opslagplaatsen zijn open gezet en drie brandweermannen die nu verklaren dat er wel een aanvalsplan van SE Fireworks was. Het grootste recherche onderzoek ooit wilde de werkelijkheid niet onder ogen zien, het bleef vasthouden aan een brandstichter, het spoor van een bedrijfsongeval werd veel te vroeg losgelaten. Voor de overheid was de brandstichter de perfecte uitkomst waardoor men zelf uit de schijnwerpers bleef.

Uitzending Netwerk ‘Kamer onvolledig geïnformeerd over Enschede’ 14-01-2005

Aandacht voor de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede. Minister Donner heeft de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd over de werkwijze van het zogenoemde Tolteam. Dat concluderen kamerleden Vos (GroenLinks) en Wolfsen (PvdA) na bestudering van vertrouwelijke documenten. De Rijksrecherche nam in januari 2004 een onderzoek naar het Tolteam over van de politie Gelderland-Midden. Dat gebeurde na overleg met minister Donner van Justitie. De politie moest uitvinden of er sprake was van strafbare feiten of van plichtsverzuim door medewerkers van het Tolteam.

Uitzending Knevel op Zaterdag ‘Twijfelende rechercheurs en de vuurwerkramp’ 2003

Actualiteitenrubriek met achtergronden bij het nieuws in reportages en interviews, gepresenteerd door Andries Knevel. In deze aflevering aandacht voor de kokervisie van het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp destijds onderzocht, en het Openbaar Ministerie.

Uitzending Barend & Witteman ‘Rudi Bakker over de vuurwerkramp’ 03-04-2002

Dagelijks live praatprogramma met gasten en publiek, afwisselend gepresenteerd door Sonja Barend en Paul Witteman, vanuit Mediacafé Plantage te Amsterdam.

In deze aflevering praat Sonja Barend met Rudi Bakker, dir. S.E. Fireworks, en J. P. Plasman, advocaat van Bakker, over Bakkers vrijspraak door de rechter n.a.v. de vuurwerkexplosie in Enschede.

Aan de orde komen o.a. de vraag of de overheid verantwoordelijk is voor de ramp, de veelvuldige inspecties van de fabriek door de overheid voorafgaande aan de ramp, de mogelijke oorzaak van de ramp, André de V. en de heer Smallenbroek als mogelijke verdachten van brandstichting, en de invloed van de ramp op Bakkers sociale leven en gezinsleven.